F-gassen en certificeringen

Let op: Een airconditioning met een binnen- en buiten element (split-unit airco) mag alleen door gecertificeerde installateurs in bedrijf worden gesteld.

Koudemiddelen (F-gassen)

F-gassen zijn gassen die je onder andere vindt in aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen. Vanwege het schadelijke karakter voor het broeikaseffect, zijn er Europese wetten opgesteld over het werken met F-gassen.

In koelsystemen wordt warmte verplaatst. Neem bijvoorbeeld een koelkast: wanneer je een pak melk in de koelkast zet wordt er geen koude lucht in de koelkast geblazen, maar de warmte wordt uit het pak melk onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens aan de achterkant van de koelkast afgegeven. Koelkast, koelcel, airco: allemaal werken ze volgens dit principe.

Er zijn twee soorten koudemiddel: natuurlijke en synthetische koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen – ook wel F-gassen genoemd – worden het meest gebruikt, maar zijn enorm schadelijk voor het milieu. Ze zijn mede oorzaak van het gat in de ozonlaag. Daarom worden synthetische koudemiddelen de komende jaren stapsgewijs verboden.

Tot het zover is, geldt een Europese wet die je verplicht een F-gassen certificaat te halen. Zonder dit certificaat mag je geen werkzaamheden doen aan het circuit waar de F-gassen zitten. Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende certificaten zijn: het BRL 100-certificaat voor ondernemingen en het BRL 200-certificaat voor personen. Elke monteur, installateur of technicus die werkt met koelinstallaties waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, heeft het persoonlijke certificaat nodig. Het bezit van een bedrijfs certificaat is wettelijk verplicht voor ondernemingen die werkzaamheden verrichten voor opdrachtgevers

Meer informatie vindt u via deze link.

Installateurs
Via deze link kan worden gecontroleerd of een persoon of bedrijf een erkend STEK F-gassen installateur is. Kies altijd voor een bedrijf dat een BRL100 certificaat heeft, tevens dient de monteur die de installatie werkzaamheden op zich neemt te beschikken over een BRL200 certificaat. Op deze manier ben je ervan verzekerd, dat de airco op correcte wijze aangesloten wordt. 

Inbedrijfstelling door Jilko Aircondtioning

Om kosten te besparen kunt u zelf de airco monteren. Binnen een straal van 25 km vanaf 's-Hertogenbosch kan een monteur van Jilko Airconditioning de inbedrijfstelling voor u uitvoeren. De installateur controleert de montage volgens het f-gassen besluit. Het systeem wordt afgeperst, gevacumeerd en in bedrijf gesteld. De kosten hiervoor bedragen €221,50 inclusief BTW. Bij extra werkzaamheden door bijvoorbeeld een onjuiste montage, worden extra uren op basis van nacalculatie aan u doorberekend.

Kosten in bedrijf stelling voor de 2e airco op dezelfde locatie:
€175,- inclusief BTW

Kosten in bedrijf stelling voor multisplit systemen:
Voor het 2e, 3e, 4e en 5e binnendeel rekenen wij
€35,- inclusief BTW per binnendeel extra.

 

© 2023 - 2024 Jilkoairconditioningshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel